Ontstaan van de site

Uniek in Wallonië!

In 1999 zag de naamloze vennootschap Hippodrome de Wallonie / Mons [Hippodroom van Wallonië/Bergen] het daglicht. Ze werd opgericht op het initiatief van de Nationale Draffederatie en de Waalse Regio en is het resultaat van verschillende ambities:
- de professionele ruiters van de draf, die graag een goede trainingssite in België wilden hebben,
- de politieke overheden (Wallonië had op dat moment geen hippodroom, terwijl de totale geïnde inzet op buitenlandse paardenrennen aanzienlijk was in de Waalse Regio).
De site is voortdurend in beweging sinds zijn ontstaan en is multidisciplinair geworden: er worden draf- en galoprennen maar ook internationale jumpingwedstrijden georganiseerd. Daardoor heeft de site zich ontwikkeld tot een kenniscentrum gespecialiseerd in paarden met bovendien twee scholen ter plaatse: een internationale hoefsmidschool en een provinciale school voor het paardenberoep.

Belangrijke speler in de wereld van de paardenrennen

Eerste partner van het Franse PMU (buiten Frankrijk)

Als enige hippodroom in Wallonië is onze prachtige hippodroom al snel één van de beste partners van het Franse PMU (buiten Frankrijk) geworden! Daarom worden bij 90% van de paardenrennen op onze kalender (een 60-tal in totaal) de Franse weddenschappen aangeboden en worden onze wedstrijden heruitgezonden op de zender “Equidia.”

De “Hippodrome de Wallonie | Mons”

Enkele cijfers

• +/- 70 koersbijeenkomsten per jaar
• +/- 64 dagen met deelname aan weddenschappen vanuit Frankrijk
• 49 drafbijeenkomsten, 18 galopbijeenkomsten en 3 gemengde bijeenkomsten
• +/- 588 koersen georganiseerd, waarvan +/- 468 voor draf en +/- 120 galop
• > 6.000 paarden aan de startlijn
• Prijzenpot van +/- 3.000.000,00 € verdeeld onder de winnaars

Ontmoet de kampioenen

Enkele grote namen

Dankzij haar ervaring en infrastructuur heeft de Hippodrome de Wallonie, in haar korte bestaan, de grootste kampioenen van de draf ontvangen : BOLD EAGLE, BIRD PARKER, TIMOKO, READY CASH, UNIVERS DE PAN, JAG DE BELLOUET, ROI DU LUPIN, JARDY, LOVE YOU, AMIRAL MAUZUN, GENERAL DU LUPIN, RAPIDE LEBEL, OLGA DU BIWETZ, ILARIA JET, ORSO NOVEMBRE, RUSSEL NOVEMBER, en nog vele anderen. Ze hebben allemaal op de piste gelopen om hun naam toe te voegen aan het palmares van de grote koersen zoals de Grand Prix de Wallonie* [Grote Prijs van Wallonië] en de Grand Prix de la Toussaint** [Grote Prijs van Allerheiligen].
De belangrijkste Europese pikeurs en trainers hebben al op de baan in Bergen gereden. Jean Michel Bazire, Franck Nivard, Jos Verbeeck, Christophe Martens, Mathieu Abrivard, Fabrice Souloy, Sébastien Guerato, Thierry Duvaldestin zijn allemaal fan van de baan.